5 belangrijke tips voordat je met de auto op vakantie gaat

De kans is groot dat je dit jaar met je eigen auto op vakantie gaat. Met je eigen auto kan je veilig de weg op en naar je bestemming rijden. Voordat je met de auto op vakantie gaat is het handig om ook voor je voertuig een checklist te hebben. Je wilt tenslotte niet in het buitenland met je auto in de problemen komen.

Zorg ervoor dat je autoverzekering op orde is

Voordat je de weg opgaat is het verplicht om je autoverzekering op orde te hebben. Check dus of je verzekering nog geldig is. Maar check ook of je een geldige groene kaart en schadeformulier in de auto hebt liggen. Een groene kaart moet je verplicht mee op reis nemen in het buitenland. Zorg er dus voor dat alles op orde is en je geen oude groene kaart hebt liggen. Check dit minimaal een week voor vertrek, zodat je dit eventueel nog kan regelen. 

Laat een zomercheck uitvoeren

De meeste garages hebben een aanbieding waarbij je een gratis zomercheck kan laten uitvoeren. Hierbij wordt je auto gecontroleerd op de punten die vaak misgaan tijdens een vakantie. Denk aan je remmen, banden, airco etc. Je weet zo zeker dat je veilig de weg opgaat en je remmen niet versleten zijn. Dit wil je niet tijdens een lange autorit gaan ervaren.

Check je bandenspanning

Je bandenspanning is belangrijk voor de slijtage van je banden, maar ook voor je verbruik. Je gaat straks een lang stuk rijden en je wilt niet dat je bandenspanning te laag is. Als je de bandenspanning bij het tankstation controleert is het ook slim om het profiel meteen mee te nemen. Als je de gratis zomercheck laat uitvoeren wordt dit al voor je gedaan. Maar het is wel slim om dit even mee te nemen voor je op reis gaat.

Check of je auto voorbereid is op afwijkende regels

In het buitenland kunnen er voor je auto andere regels zijn. Het zou kunnen dat jouw auto nog niet aan de regels voldoet. Check dit altijd voor vertrek. Zo ben je in Duitsland verplicht om in steden een milieusticker op je ruit te plakken. Als je milieusticker niet groen is mag je bepaalde steden niet in. Dit kan knap lastig zijn als je hier net een hotel geboekt hebt. Dit zijn afwijkende regels waar je even rekening mee moet houden. Het kan slim zijn om dit vooraf uit te zoeken voordat je gaat vertrekken.

Wees voorbereid op pech onderweg

Ondanks dat je al deze punten hierboven gedaan hebt kan je altijd pech krijgen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je ineens een stoepje met de auto raakt. Als gevolg van het raken van een stoepje krijg je een lekke band. Daar sta je dan aan de route du Soleil. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent op pech onderweg. Sluit eventueel een tijdelijke wegenwacht Europa service abonnement af. Of check je reisverzekering want soms regelen zij vervangend vervoer of hulp bij pech onderweg. Check ook meteen of je auto voorzien is van voldoende gele hesjes. Dit is in de meeste landen net als een gevarendriehoek verplicht bij pech onderweg.