Wat zijn de prijzen van sigaretten in heel Europa?

prijzen van sigaretten in heel europa per land

Accijns bepalen binnen Nederland een groot deel van de prijzen van sigaretten. In andere landen kunnen er daardoor enorme verschillen ontstaan. Het kan daarom de moeite waard zijn om in het buitenland een slof sigaretten mee te nemen naar Nederland. Je mag maximaal 800 sigaretten de grens overnemen als je binnen Europa reist. In Nederland kost een pakje sigaretten per 1 april 2020 € 7,84. We gaan hierbij uit van een pakje Marlboro sigaretten van 20 stuks.

Goedkoopste landen in Europa voor sigaretten

In Litouwen en Letland ben je het goedkoopste uit voor een pakje sigaretten. Je betaalt hier gemiddeld € 3,10 tot € 3,15 voor een pakje sigaretten. Als je de dwergstaatjes meererkend ben je nog goedkoper uit in Gibraltar en Andorra. In Gibraltar betaal je zelfs € 2,20 en in Andorra € 2,70. Daarna komt Kroatië met € 3,25, Roemenië € 3,60 en Tsjechië met € 3,60. Overigens een opvallend verschil zijn de Canarische Eilanden. Je betaalt hier in verhouding minder dan in Spanje namelijk € 3,90 voor een pak sigaretten. Terwijl je op het vaste land € 4,85 betaald. In Polen betaal je € 4 voor een pakje van 20 sigaretten.

Goedkope sigaretten dichtbij huis

Ben je van plan om de grens over te gaan voor een pakje sigaretten? Dit kan de moeite waard zijn. Het voordeligste land voor een pakje sigaretten is nog altijd Luxemburg. Leuk voor de terugweg naar huis. Je betaalt hier € 5,20 voor een pakje sigaretten. Vooral op een slof kan je dus flink wat geld betalen en je mag dit legaal de grens overnemen. Het loont wat minder om de grens met België over te gaan. Je betaalt hier € 6,50, maar nog altijd minder dan in Nederland. Duitsland is vooral per 1 april ook nog voordeliger dan Nederland met € 6,30 per pakje.

Duurste landen in Europa

Vaak wordt er gedacht dat Nederland duur is, maar er zijn landen die hoger in de lijst staan. Op dit moment kost een pakje sigaretten in Schotland € 7,50. Per 1 april 2020 gaat Nederland hier wel overheen. In IJsland betaal je € 7,57 en Ierland spant helemaal de kroon met € 9,10. Dichterbij huis vind je nog hogere prijzen in Frankrijk. Je betaalt hier € 9,50 voor een pakje van 20 sigaretten. De verwachting is dat Nederland hier ook naartoe gaat. In Engeland betaal je ongeveer € 11,25 voor een pakje sigaretten. Noorwegen spant de kroon met een prijs van € 12,50 per pakje.