Dit zijn de 5 rijkste landen ter wereld

rijkste landen ter wereld

Het IMF houdt in cijfers de rijkdom van landen wereldwijd bij. Twee keer per jaar komen ze met een lijstje met de rijkste landen ter wereld. Hierbij wordt er gekeken naar het BBP. Oftewel het Bruto Binnenlands Product per persoon. Dit geeft aan hoeveel geld er per inwoner gemiddeld te besteden is. Er wordt gekeken naar het gemiddelde per inwoner omdat niet elk land evenveel inwoners of oppervlakte heeft. Op basis van deze cijfers hebben we een lijstje met de vijf rijkste landen ter wereld. In de laatste telling staat Nederland overigens op plek 14 met € 48.160 per inwoner.

5. Ierland

Erg verrassend is misschien de nummer vijf uit de lijst. Op de vijfde plek staat Ierland met € 68.210. Opvallend is dat Ierland een eeuw geleden nog tot de armste landen ter wereld behoorden, maar dit is inmiddels wel veranderd. De Ieren zijn o.a. in vermogen gegroeid doordat ze lid zijn geworden van de EU. Het land ontvangt veel subsidie vanuit de EU en dit komt bijna rechtstreeks bij de inwoners terecht. Ze krijgen daardoor meer werkgelegenheid. Bij de Brexit staat Ierland overigens los van de UK en daardoor blijven ze gewoon lid van de EU.

4. Singapore

Het mag geen verrassing zijn, maar in Singapore wonen veel rijke inwoners. Het gemiddelde ligt op een vermogen van € 83.650 per inwoner. Eén van de grondleggers van het rijke Singapore was Lee Kuan Yew. Hij was de eerste premier van Singapore. Dankzij zijn leiderschap wist het land uit te groeien tot één van de rijkste landen ter wereld. Lee Kuan Yew was 31 jaar de premier van Singapore. Dankzij een liberaal economisch beleid wist hij het land naar de wereldtop te krijgen.

3. Luxemburg

Opvallend genoeg staat Luxemburg als één van de kleinste landen ter wereld op de derde plek. Het gemiddelde besteedbaar vermogen van de inwoners in Luxemburg ligt op € 94.620. De reden is eigenlijk niet zo heel vreemd. De meeste inwoners van Luxemburg werken bij grote internationale banken en overheidsorganisaties. De EU heeft bijvoorbeeld veel parlementariërs in Luxemburg wonen. De jaarsalarissen beginnen hier vanaf € 100.000. Vanwege het lage aantal inwoners stijg je daardoor al vrij snel in de lijst.

2. Macau

De voorspelling is dat Macau over een paar jaar de eerste positie heft als rijkste land ter wereld. Macau staat vooral bekend als Chinese gokstad, maar heeft een bijzondere positie binnen China. Hierdoor zijn ze net als Singapore onafhankelijk van China. Het geld wordt verdiend door gokpaleizen. Macau is namelijk de enige plek in China waar je legaal mag gokken omdat het een apart land is. De rijke Chinezen gaan hier dus massaal heen om te gokken en blijkbaar om te verliezen. Het land verdiend namelijk € 104.540 gemiddeld per inwoner.

1. Qatar

Het mag geen verrassing zijn dat Qatar op één staat met gemiddeld € 109.840. De oliestaat werd natuurlijk rijk door de olie. Je moet er wel rekening mee houden dat er in Qatar grote verschillen zijn tussen steenrijk en arm. Gastarbeiders verdienen soms maar $ 20 per dag voor hard werken. Maar ze worden niet als officieel inwoner meegerekend, waardoor dit niet in de lijst meegenomen wordt. De nummer één is dus eigenlijk een uitzonderlijke situatie.