Tips om jouw huis te verduurzamen

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen inzien hoe belangrijk het is om een huis te verduurzamen. Helaas is dit geen makkelijk karwei en kost het altijd geld. Maar gelukkig krijg je er ook wat voor terug: hoe duurzamer jouw huis, hoe meer jij kunt besparen op de maandelijkse kosten én hoe beter het is voor het milieu. Hieronder geven we je een aantal tips hoe jij jouw huis kunt verduurzamen.

1. Isoleer de muren

Het is belangrijk om te beginnen bij het isoleren van de muren. Dit komt omdat muren de boosdoener zijn in het verliezen van de warmte. Wanneer je kiest voor spouwmuurisolatie kun je meteen het verschil merken in de maandelijkse kosten, maar dat is niet het enige voordeel. Het is namelijk heel eenvoudig en betaalbaar om jouw muren te laten isoleren.

2. Denk na over het verwarmen

Veel mensen verwarmen hun huis met radiatoren, maar wist je dat het veel energiezuiniger is om te kiezen voor vloerverwarming? Vloerverwarming verwarmt de ruimte namelijk geleidelijk, en dat doen radiatoren niet zoals je kunt lezen op Findeo. Zo kun je kiezen voor elektrische vloerverwarming die je kunt aansluiten op de zonnepanelen. Met zonnepanelen wek jij jouw eigen energie op die je vervolgens kunt gebruiken voor de elektrische vloerverwarming. De kosten van elektrische vloerverwarming vind je wanneer je zoekt op ‘elektrische vloerverwarming prijzen’. Wel is het belangrijk om te benoemen dat elektrische vloerverwarming vooral geschikt is voor kleinere ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer of de wc. Wanneer je kiest om vloerverwarming als hoofdverwarming te laten dienen, kun je kiezen voor vloerverwarming op water. Dit kun je aansluiten op je cv-ketel, of nog beter: op de warmtepomp.

3. Isoleer het dak

Wanneer je jouw dak nog niet hebt geisoleerd, is dit het juiste moment om daarmee te beginnen. In de zomer laat het dak namelijk ontzettend veel warmte door, en in de winter gaat er ontzettend veel warmte verloren. Bovendien kun je een schuin dak van binnenuit heel eenvoudig zelf isoleren, maar verdiep je wel in hoe je het precies moet aanpakken. Zo moet je kiezen voor isolatiemateriaal dat ervoor zorgt dat het vocht kan ontsnappen uit het dak. Ook moet je kiezen voor materiaal dat natuurlijk goed isoleert.

4. Dicht kieren

Een vrij eenvoudige en goedkope manier om jouw huis een stukje duurzamer te maken, is door kieren te dichten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips op de deuren en ramen. Deze strips zorgen ervoor dat er geen koude lucht onder de deuren en tussen de ramen doorkomt. En dat voorkomt dat jij jouw verwarming een graadje hoger gaat zetten. Win-win!