Lesopbouw

Een kundalini yoga les duurt meestal 1,5 uur en is opgebouwd uit de volgende onderdelen: intunen - yogaset of kriya - ontspanning - meditatie - afsluiting.

Intunen & Afsluiten

Iedere les begint met het chanten van de mantra's:

‘Ong Namo Guru Dev Namo’

‘Aad Guray Nameh, Jugaad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siree Guroo Dayv-ay Nameh’

Door het chanten van deze mantra’s open je je voor de ervaring van Kundalini Yoga. De mantra’s bieden begeleiding en geven toegang tot de positieve verbinding tussen jezelf en het hoger bewustzijn. We beëindigen de kundalini yoga les met het chanten van de mantra: ‘Sat Nam’. Deze mantra brengt je in contact met je ziel en je bestemming.

 

Technieken

Asana’s  (Lichaamshouding / beweging)

Kundalini Yoga maakt gebruik van specifieke lichaamshoudingen en bewegingen. De basishouding is het zitten met gestrekte rug en de kin ingetrokken zodat de nekwervels en de ruggewervels in een rechte lijn staan met elkaar.

Pranayama  (Ademhaling)

Er zijn enkele ademhalingstechnieken die je moet beheersen om de oefeningen goed uit te kunnen voeren. De belangrijkste zijn: Lange diepe ademhaling, waarbij je de volledige capaciteit van de longen benut, en Vuurademhaling waarbij de nadruk ligt op het bewegen van de navel.

Dhristi  (Focus)

Mits anders aangegeven, focus je tijdens oefeningen op het 3e oogpunt. De ogen zijn hierbij gesloten, omhoog en naar binnen gedraaid, gericht op het centrum van je voorhoofd. Je blijft je bewust van je ademhaling, je lichaamshouding, je bewegingen en de mentale klank die je gebruikt.

Mantra  (Mentale klank)

Om je mentaal af te stemmen op de oefeningen herhaal je in gedachten de klank ‘Sat’ op de inademing en ‘Nam’ op de uitademing. De betekenis van deze woorden is “ Waarheid is mijn identiteit”.

Bandhas  (Spiersamentrekking)

Om opgebouwde energie optimaal te benutten, pas je bij het afsluiten van oefeningen spiersamentrekking toe.

 

Kundalini Yoga thuis beoefenen

Kundalini Yoga kan je heel goed zelfstandig beoefenen. Het biedt vele mogelijkheden om aan ieder facet van jezelf te werken. Het is echter noodzakelijk eerst bekend te raken met de basis, voordat je Kundalini Yoga thuis gaat beoefenen. Daarom raden we altijd aan om lessen te volgen zodat je aanwijzingen kunt krijgen van één van onze ervaren leraren.

 

Wilt u meer weten?
Bel of mail naar: 06 - 42 00 63 64 / Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Wat is Kundalini Yoga  |  De Basis  |  Yogi Bhajan ennl